"Å REVE SEILET"
Onsdag 25.august 2010

"Å reve seilet" betyr at man reduserer seilarealet,noe som er helt nødvendig i sterk vind.Ved å sette rev i seilene kan man seile raskt og komfortabelt med full kontroll selv under harde vindforhold.
Uttrykket stammer fra seilskutetiden.Hvis man gikk for fulle seil og været ble dårlig,måtte man opp i riggen og minske seilføringen.Da bandt man opp seilene nedenfra slik at arealet på seilet ble mindre.
Uttrykket blir ofte brukt i overført betydning,og da vanligvis i betydningen å ta det litt rolig med ting som er iferd med å komme ut av kontroll.
"Nei,nå får du sannelig ta rev i seilene" er en ordre jeg ga til meg selv for noen uker siden.
Som dere ser på bildet her,har jeg lullet meg inn i et pledd.
Hvorfor? Jo,fordi jeg vil skjerme meg.
Hvorfor? Jo,fordi jeg har gått for fulle seil litt for lenge.Jeg  glemte at jeg må reve seilet i tide under harde vindforhold for å kunne seile trygt videre.

Onsdag kveld,25.august 2010
Sjela mi er mye mer intakt enn kroppen min er akkurat nå.Hagen har mye av "skylda" for at sjela mi har det bra.Hver morgen før frokost og hver kveld før det blir mørkt tar jeg meg en runde i hagen.Kameraet er med,det er mye mer spennende å se på alt gjennom ei kameralinse enn gjennom brilleglass🤩 Jeg blir glad av å se på alt vakkert i hagen og ellers i naturen.
Torsdag 26.august 2010
Uttrykket "kropp og sjel" er et uttrykk som skiller sjelen fra kroppen.Personligheten min er en del av kroppen.Noen er tilbøyelige til å si at sjel er det samme som personlighet,hvilket godt kan forstås da personligheten eksisterer som det påvirkende elementet sjelen er mottakeren av.Men personlighet og sjel er to forskjellige.Den ene ER og er evig,mens den andre er skapt,laget,eller programmert om man vil nytte et mer moderne ord på skapelsen.
Dette er min personlige dagbok,og ikke noe diskusjonsforum.Alt som skrives her er utifra hva jeg personlig tror på,mine tanker,meninger og erfaringer.
Selv tror jeg at sjelen ER,og at den er evig.
Bibelen og bruken av begrepet sjel.
1 Mos 2,7
And the Lord God made man from the dust of the earth,breathing into him the breath of life : and man became a living soul.
Det starter beskrivende i bibelen med at mennesket skapes,det åndes liv inn i mennesket og gir sjelen liv.Her forklares to ting: Ånden er som pusten vår,den er det usynlige utenfra som kommer inn og gir liv til oss.Samtidig forklares også at sjelen ikke er det samme som ånd,og videre også at ånden kommer inn i sjelen og påvirker den.Som pusten gir kroppen luft,gir ånden liv til sjelen.Ånden er innholdet i sjelen.Kjødet i seg selv er ubrukelig😮
Matt 16,9
What good will it be for a man if he gains the whole world,yet forfeits his soul? Or what can a man give in exchange for his soul?
Begrepet ER,kan her betraktes som en forkortet versjon av ordet eksisterer.

Torsdag ettermiddag 26.august 2010
Sjelen vår må ha åndelig føde akkurat som kroppen vår må ha mat.For meg er åndelig føde ulike inntrykk og tanker som følge av det jeg velger å se,føle,høre og lukte.Det vil si forskjellige ting som beriker min sjel og som jeg koser meg med utenom maten.
Da jeg søkte på nettet etter "åndelig føde" så dreide det seg om mat alt jeg fant der og det synes jeg er litt merkelig.🤔Er det rart at så mange mennesker sliter med overvekt,når åndelig føde er forvandlet til reell mat! Hver gang jeg i min dagbok skriver om åndelig føde,så dreier det seg om alt som gir gjenklang inni meg og som igjen setter meg i en egen stemning der og da.Disse stemningene brenner seg fast,slik at jeg søker liknende opplevelser på nytt og på nytt, fordi dette er med på å gi meg "sjelefred". 
Noe av det som gir meg sjelefred er å se,føle og høre at mine fem barnebarn har det bra.Jeg synes det er kjempetrivelig å ha de på besøk i det gamle huset og se og høre hva som er av interesse for de.Det er ikke fritt for at det kan oppleves litt skummelt noen steder der inne for små mennesker.Et halvmørkt loft med knirkende gulv,to bustete troll på veggen i gangen,gamle ting som de ikke vet hva er og mus i fellene vinterstid,er noe av det som nå sånn litt etter litt bare er blitt spennende for alle sammen.Men nede i den gamle kjelleren tror jeg ikke alle har vært ennå
De deilige,lyse,og "gammeldags romantiske" soverommene liker de veldig godt.Nå er ungene blitt så store at de går og legger seg uten at jeg legger meg samtidig,og de sover lenger enn de pleier å gjøre hjemme🤩

Alle mine fem barnebarn har forlengst skjønt at jeg ikke kan leve uten å ta bilder,og da spesielt av de.De er allerede blitt flinke fotografer selv også.Derfor,til de av dere som kanskje tror det er en mann her på Bruket som tar de bildene jeg er med på.....det er som regel ikke detVi ser på bildene sammen etterpå,lager bildeserier til Facebook og er sammen om å se på hva som gjør et bilde "fint". De vet veldig godt forskjellen på et godt og et dårlig bilde😀
Istedet for å se på TV så sitter de ofte og ser på bilder fra de selv var mindre enn de er nå.Vi lager "film" også og setter til musikk.Det synes de er morsomt.
For meg er dette åndelig føde.Jeg er veldig tilstede her og nå,samtidig som jeg foreviger minner til den kommende generasjonen.At jeg er så heldig å få oppleve vår fantastiske digitale verden,gjør den praktiske delen enklere.
WOW!
  


Fredag morgen 27.august 2010
Kroppen vår er fantastisk! Vi kan tenke,føle,høre,lukte og se.Vi kan gå,danse,sykle,svømme.klatre,løpe og mye mer.
Hvis jeg blir syk🤒,så kan kroppen min ofte lege seg selv🙂.Kroppen min er bygd opp av mange millioner celler og alle disse cellene trenger næring og oksygen hver dag.For at blodet skal bli næringsrikt,må jeg tenke på hva slags mat jeg spiser.Hva er det egentlig jeg putter i munnen hver dag?🤭
For at kroppen min skal fungere optimalt må jeg spise sunn mat med mye næring og vitaminer og drikke mye vann! Men gjør jeg det?
Nå skal jeg prøve å være ærlig her. Fra jeg var 17 år og til jeg var 40 veide jeg 50-52 kg,spiste sunn mat,trimmet en god del og var hva jeg kaller i knallform rent fysisk. Jeg fødte 3 barn før jeg var 30 og hadde ikke noe problem med å komme tilbake til min normalvekt. 
Jeg startet på sykepleierstudiet da jeg fylte 40, og begynte sakte,men sikkert å øke i vekt😮 Jeg skjønte ikke hvorfor,for jeg spiste ikke mer enn før.Men jeg spiste nå på en helt ny måte,sto og spiste innimellom,drakk kaffe om nettene,hoppet over måltider,spiste junk-food i bilen på vei hjem fra nattevakt og greide i løpet av kort tid å ødelegge alle mine tidligere gode matvaner Det straffet seg!
Fredag 27.august 2010

Jeg har arvet mange gode gener,men også noen jeg ville vært foruten.Artrose i begge hofter og lite brusk i de fleste ledd,er hovedgrunnen til at jeg må holde vekta i sjakk. Jeg har gått på mange Grete Roede kurs i de senere årene jeg, og hver eneste gang har jeg gått ned.
I løpet av et par-tre år nå,så har noen ekstra ufordragelige kilo lagt seg godt til rette rundt omkring på kroppen min igjen....mest rundt det farligste punktet for oss kvinner, rundt den midjen som engang for ørten år siden målte 47cm!
Jeg innrømmer herved at jeg skal begynne på nok et Grete Roede kurs tirsdag 31.august🙃

Derfor denne dagboken.Jeg må nemlig ha moralsk støtte denne gangen.Jeg har ingen planer om å slite meg tilbake til eldgammelt midjemål og vekt.Men jeg regner med at hvis jeg plusser på ca 10 kg på grunn av min nå "høye alder" og en roligere livsstil,så blir 59-60 kg akseptabelt som min endelige match-vekt.Jeg er tross alt en ganske liten dame.
 Hvor mange kg jeg da må kvitte meg med får dere vite rett etter kursstart.
Starter med fysisk trening 3 ganger i uken fra og med mandag den 30.august.Treningen tror jeg ikke blir det store problemet i denne sammenhengen🙂
Jeg ønsker meg selv lykke til!
Og håper selvfølgelig på at dere gjør det samme og bakker meg opp underveis! De av dere som ønsker å gi meg kommentarer kan gjøre det i gjesteboka mi!

Lørdag 28.august 2010
Etter regn kommer sol!
Jeg føler meg priviligert som bor i Norge🙂Vakker natur,skiftende årstider og skiftende vær passer mitt lynne.Jeg må innrømme at jeg trives best når sola skinner,men jeg blir ikke i dårlig humør selv om det regner.Noen mennesker er "værsyke",men det er ikke jeg.Siden jeg fotograferer så mye som jeg gjør,så har jeg lært å sette pris på alle værtypene vi har her i landet.Favorittlyset mitt er når sola bryter gjennom morgentåken.
Lørdag kveld 28.august 2010
Disse digre tomatene som jeg så på ÅPEN GÅRD på Brårtunet i dag,fikk meg til tenke på at nå er det bare 2 dager til! Til hva da? Til jeg begynner på Grete Roede kurs vel! Det fikk meg til å styrte bort til damene bak "disken" for å kjøpe en tallerken med rømmegrøt. Rømmegrøt er kjempegodt,men det går nok brennsikkert under det som kalles "nei-mat"😠Men tomatsalat,det er "ja-mat"😀
Lørdag kveld 28.august 2010
Jeg elsker softis.Og etter at jeg bestemte meg for å gå på Grete Roede kurs,har jeg spist en softis nesten hver eneste dag Jeg merker at det sitter litt langt inne å være såpass ærlig om mine hemmelige svake sider,men det er helt nødvendig å trene på innrømme hva alt dette med ekstra kiloer dreier seg om! Troika liker jeg også,det er blitt ganske mange av de i det siste🙃Oooooooo fyttikatta,dette blir hardt!
Søndag kveld 29.august 2010
Jeg har hatt en hel helg sammen med to av mine barnebarn🙂
Det er morsomt å være sammen med unger,for de er så befriende fri for dumme fraser når de snakker! Når hørte du et barn si "Jasså gitt,er det du som er her"? eller "Så det er den karen som er ute og går"?
Etter at vi kom hjem fra noen trivelige timer på ÅPEN GÅRD snakket de om det de hadde opplevd der.Jeg spurte de hva de hadde likt best der borte på Brårtunet. De svarte begge at det hadde vært veldig moro å se på tredreier Vidar Flåteteigen når han laget små "snurrebasser".Agnes og Arvid fikk hver sin som han laget mens de så på.
Men Arvid,som nå er 7 år,fikk også lov til å prøve seg som smed i ei gammel smie.Det var kjempestas🤩Han fikk med seg hjem den lille kroken som han hadde smidd,og vi la den i en eske som vi limte et bilde på av Arvid i smia.
Søndag kveld 29.august 2010

Agnes er 4 år og det yngste barnebarnet mitt.Hun heter Agnes etter sin oldemor som bodde her til hun døde i 1994.Da flyttet jeg hit og har ført Bruket videre i håp om at det skal bli i familien.
Jeg synes det er veldig fint når ungene er interessert i å hjelpe meg med forskjellige ting når de er her.Agnes er en tøff liten jente og svært lærevillig.Denne gangen støvsuget hun inne i hundehuset,hun var jo den eneste av oss som var liten nok til å krabbe inn der😀
Hun fjernet også visne blomster og stygge blader på stueplantene mine i dag,hun var kjempeflink!
I tillegg knuste hun og Arvid tørre "tustnelliker" og samlet alle de små frøene i et glass.Og etterpå ble det "båtis" som belønning

Mandag 30.august 2010
Ordet motivasjon er i familie med ordet motiv.
Hva er motivet mitt hver gang jeg har bestemt meg for "å reve seilet"? Motivasjon er motoren det vil si motivet for mine handlinger.Ordet kommer fra motus (latin = bevege) Motivasjonskraften ( eng: the motive force) starter motoren og holder den i gang. Ofte forklares motivasjon med det som forårsaker aktivitet hos et menneske,det som holder denne aktiviteten vedlike og det som gir den mål og mening.
Det er vanlig å skille mellom indre (naturlig) motivasjon og ytre (kunstig) motivasjon.
Motivasjon er også det motsatte av motstand.Jeg har brukt noen uker nå på å bryte ned min egen motstand mot å begynne på et nytt Grete Roede kurs og starte opp med treningen på Pepper Sport igjen.Egentlig har jeg lenge hatt lyst til å komme i bedre fysisk form igjen og redusere vekten,men motstanden har vært der likevel.For relativt kort tid siden veide jeg det jeg ville veie og jeg var i bra fysisk form.Det var fordi jeg i lang tid hadde greid å holde vekten og samtidig hadde trent 2-3 ganger pr. uke.
Jeg ble syk rett etter nyttår og hanglet i flere måneder.Og plutselig forsvant all motivasjon for trening og sunne vanerJeg har lenge vært demotivert og sur og sint på meg selv for dette😠Og det er ikke fritt for at jeg har produsert utallige unnskyldninger og forklaringer i forhold til min nåværende dårlige form,både for meg selv og andre😥
Nå jobber jeg som en gal for å gjenopprette min indre motivasjon for å greie å reve seilet i tide.Jeg er på god vei,selv om jeg fortsatt merker tregheten i både kropp og sjel.
I kveld starter jeg opp høstens trening med en spinningtime på Pepper Sport kl.18 og i morgen er det bare å stille opp på Grete Roede kurs kl.12😮
Mandag kveld 30.august 2010
Hva er spinning?
Spinning er trening til musikk.Det er en treningsform for alle,om du er godt trent eller litt mindre trent.Musikken har mye å si i spinning,den gjør meg mer gira og hjelper på motivasjonen.Og musikken gir meg også følelsen av at tiden går fortere.Uten musikk ville 60 minutter med spinning virket ganske lenge.
Spinningsyklene har en motstandskontroll,slik at jeg kan kontrollere motstanden selv.
Spinning med Activio pulstrening
Dette er en forholdsvis ny og morsom gruppetrening i spinningsalen.Før timen tar jeg på meg et pulsbelte og logger meg inn via en berøringsskjerm,angir min alder eller ønsket makspuls,dette for å kunne beregne min individuelle treningssone.
Hjertet er min viktigste muskel og pulstrening gjør at jeg i større utstrekning lar mitt eget hjerte styre min trening🙂
Pulsfeedback gir også en psykologisk effekt og jeg synes det er morsomt og stimulerende.På en storskjerm kan jeg hele tiden følge med min aktuelle puls under hele timen og % makspuls.Dette skaper kontroll over treningen slik at jeg kan anstrenge meg på riktig måte. 
 
Tirsdag 31.august 2010
Grete Roede er nå omdøpt til Roede-metoden.

Grete Roede startet sine kurs i 1974.Helt fra starten har kurset inneholdt det som er viktig for å lykkes med et varig vekttap,nemlig sunt kosthold og mosjon,samt motivasjon med fokus på varig endring.
Det er dette som kalles Roede-metoden.Den består av fire pilarer som alle er like viktige, Matglede,Mosjon,Motivasjon og mestring og Medmennesker.
Dette er Roede-metodens "fire M'er" 🙂

Jeg ble veid i dag og selvsagt funnet for tung😮Det var ingen bombe,men likevel skremmende å vite at DENNE vekten viste riktig,i motsetning til min "snille" vekt hjemme. Den stoppet på 71,4 kg og det har den ikke gjort siden jeg var gravid
Jeg har som mål å ta av ca 10 kg over 3 kurs.Det vil si 3,5 kg på første kurs og 3,5 på det neste som går fortløpende og som slutter 14.des.Da er vi midt i julemåneden,og med alle de deilige tradisjonene vi har i familien,blir det spennende å se hva som vil skje med vertinnen på Bruket😉Har hun viljestyrke nok til å "holde vekta" til over nyttår? Det gjenstår å se🤩
Rett etter nyttår begynner jeg på det tredje kurset og har da til hensikt å ta av de siste 3 kiloene.
Grunnen til at jeg fordeler antall kilo jeg vil ta av over flere kurs,er at jo saktere det går,dess større sjanse er det for å holde vekta etterpå.Dessuten går det treigere og treigere å få av fettet jo eldre en blir.Og det er jo fettet som skal av,ikke musklene!
Trening samtidig er helt nødvendig.Jeg satser på å trene på Pepper Sport 2-3 ganger pr uke og må i tillegg  løpe litt i skauen innimellom.
Tirsdag kveld 31.august 2010
Enkelte dager får jeg vite noe som gjør meg ekstra glad.I dag var det en sånn dag🙃
Onsdag 1.september 2010
Min vakre David Austin-rose Graham Thomas lyste mot meg da jeg gikk hagerunden min i formiddag.Gulfargen er myk som fløyel, og denne rosen dufter også utrolig deilig,slik nesten alle engelske roser gjør.De fleste Austinrosene blomstrer hele sommeren og til langt utpå høsten.
Jeg håper at den vinteren som kommer ikke blir like hard for rosene som den forrige.Musene gjorde også mye ugagn i hagen min den vinteren som var og spiste på alle rosene😠
Hvert år som rosene har gått føyka,har jeg vært i sterk tvil om jeg vil plante nye.Men etter å ha roet meg ned,tar jeg alltid en tur til Gjennestad likevel,og kommer hjem med bilen full av roser,de gjør nemlig sjela mi glad🙂
Torsdag 2.september 2010
KJÆRLIGHETSSUPPE - LØPSTIKKESUPPE
Løpstikke,også kalt kjærlighetsurt,kom sannsynligvis hit til landet allerede i middelalderen.Den skal være bra for fordøyelsen,og den har ry som styrkemiddel for kjærlighetslivet.Mange i Vestfold,inkludert meg,har løpstikke i hagenDen kan også brukes som smaktilsetning i kjøtt- og fiskesupper og i sauser.Bondekvinnene i Vestfold serverte en smaksprøve på denne kjærlighetssuppa på Vestfoldutstillingen i 1996.
Følgende oppskrift står i "Fra Vestfolds spiskammers" på side 54 :

1 kvast friske løpstikkeblad og stilker,grovhakka
75 g smør
2 middels store løk
1 hvitløksbåt
50 g grovbrød ( eller 500 g poteter i terninger eller meljevning)
1,5 l kjøtt- eller grønsakkraft ( eller buljong )
salt
pepper
revet muskat
1,5 dl kremfløte 
 
Smelt smøret i ei gryte og surr løk og hvitløk til løken er myk. Tilsett løpstikke og krydder,kraft og brødet.Kok opp,og la suppa småkoke 10-15 minutter.Mos suppa gjennom dørslag,eller bruk hurtigmikseren.Hell alt tilbake i gryta og gi et oppkok.Rør fløten inn like før servering og smak til med mer krydder om nødvendig.Pynt med hakka løpstikkeblad.

Jeg har tenkt å lage min kjærlighetssuppe i morgen.Hvis dere har løpstikke i hagen,eller nabo'n har,så er det bare å koke i vei.Noen jeg vet om er helt ville etter denne suppa,så den må jo ha effekt?
Fredag 3.september 2010
"Kjærlighetssuppe" skal jeg ha til lunsj i dag.Gleder meg🙂Har smakt på den og den er kjempedeilig!
Fredag 3.september 2010
Visste du at søvn er viktig for å gå ned i vekt?
Flere studier viser at syv til åtte timer søvn pr natt er nødvendig for å gå ned i vekt.Forskning gjort ved University of Chicago og University of Pennesylvania,viste at mennesker som sover for lite over tid la på seg mer enn de som var helt uthvilte. Mens du sover frigjør kroppen to hormoner,leptin og ghrelin.Når du ikke sover lenge nok vil balansen mellom disse to hormonene bli forstyrret,kroppen din ender opp med å produsere mindre leptin og mer ghrelin,noe som gjør at du føler deg mer sulten enn det kroppen din egentlig er🤔.


Lørdag 4.september 2010
Sjelefred i vakre landskap
Hvordan påvirker omgivelsene oss? Hva slags fysiske miljø gjør oss godt og virker inn på vår trivsel og opplevelse av livskvalitet? Miljøpsykologisk forskning har foregått i stor skala i en rekke land gjennom flere år,særlig i USA.Norsk forskningsråds program for miljøbetinget livskvalitet som nå er satt igang,er et uttrykk for at de psykososiale sidene ved naturmiljø,kulturlandskap og livskvalitet blir prioritert som forskningsområde.
 Jeg tror ikke at våre visuelle og estetiske preferanser er tillært.De fleste mennesker ser ut til å ha et medfødt behov for natur, et grunnleggende forhold til naturen.
Undersøkelser har vist at folk flest har en nokså lik oppfatning om hva som er et pent eller stygt landskap.De som har vært med på undersøkelsene er bl.a. blitt presentert for en del bilder hvor de skal velge de som de liker best.Påfallende mange har mest sans for bilder av det tradisjonelle kulturlandskapet i motsetning til bilder av miljø som uttrykker konflikt mellom natur og menneskelige aktiviteter.
Jeg tror denne typen forskning er svært viktig og resultatene til nå sier mye om at vi må verne om Norges vakre natur,ikke ødelegge den! 


Søndag 5.september 2010
Sensommerfestivalen på Våle Prestegård i Re kommune i Vestfold er kommet for å bli🙂
Våle Historielag står for drift og vedlikehold av Våle Prestegård.Det er blitt nedlagt mye arbeid i å vedlikeholde og drifte Prestegården.Stedet har etter hvert blitt et omfattende museum hvor historielaget samler,registrerer og tar vare på gamle gjenstander.Det er et ønske om å utvikle  Prestegården til å bli et levende museum hvor besøkende kan se og lære hvordan folk levde i gamle dager.
I mange år har det vært Høstmarked på Prestegården.I noen år har Høstmarkedet vært en del av Sensommerfestivalen.
Festivalen går alltid over tre dager, i år var den 3.-4.-5.sptember.
Værgudene overøste festivalen med sol alle tre dagene😀 Det har vært tre flotte dager med historisk gårdsdrift,utstillinger,aktiviteter for barn,marked,Låvedans,PUB og allsang,dans,kulturinnslag og salg av mat og drikke.
Det var svært mange av bygdas innbyggere og andre som fant veien til Prestegården i dag.Tilogmed Sandi,den lille valpen til nabo'n min var med.Hun hilste på mange av de hun traff,både de på to og de på fire.Det vanket også litt mat på henne da hun kom bort til han som serverte stekt flesk og brød til "tømmerhoggerne"
Mandag 6.september 2010
Septembersol over Bruket🙃
Granli er det egentlige navnet på Korsgårdsveien 21,3080 Holmestrand.Rett etter at jeg bosatte meg her ble jeg og en niese av meg svært interessert i å finne utav stedets historie.
Edvard Nilsen Gunderud betalte årlig kr.20 i grunneie for tomta her før 1917.I 1917 ble tomta utskilt fra Korsgården og solgt til Herman Gunderud.Ei tømmerhytte fra ca.1840,ble flyttet fra "Snekkerløkka" rett nedi her og opp å tomta omkring århundreskiftet.Hovedhuset her ble da bygget "rundt" denne hytta.Aviser fra før 1900 er funnet i veggene her.
Herman Gunderud solgte Granli i 1926 til Hans Gunderud og Jørgen Røed.Eiendommen ble i 1932 solgt til Kristian Kristoffersen Almås.Han ble født på Sunnmøre i 1896 og drev handel med fe og slakt.Han var gift med Johanne Marie Holt.De fikk 4 barn,men det ene barnet døde her bare noen dager gammelt.
Fru Almås ble tidlig enke,da Kristian Almås ble syk og døde allerede i 1935,39 år gammel.
Fru Almås vevde og sydde og bakte flatbrød og lefser for folk rundt her.Familien hadde også høner,ku og gris.I mange år drev hun "barneforening" på stedet.Blad fra den tiden har jeg funnet i vegger og på loftet.
Da barna til Almås var små,var det en bringebærhekk mot veien der jeg nå har et langt hvitt gjerde.Opplysninger og bilder har jeg fått fra Jorunn Stige,f. Almås.
1962: Marie Almås søkte og fikk tillatelse til å ombygge
         våningshuset,men det ble heldigvis aldri noe av🙂
1964: Eiendommen ble solgt til Reidunn og Karl Tangen fra
         Oslo.Stedet ble fra nå av kun brukt som landsted.
1979: Reidun Tangen solgte Granli til mine foreldre Agnes
         Gunhilde Tajet f.Frellumstad og Per Tajet.
Min far var snekker av yrke,og i full jobb ved Hegg Bruk til han ble alderspensjonist.Han ble dessverre syk og døde i januar 1991,bare 69 år gammel.I juni 1994 døde også min mor etter en hofteoperasjon.
Vi var tre arvinger til dette stedet. Mine to søsken bor på Vestlandet.Jeg valgte å flytte hit fra Drammen allerede i 1994,og fikk skjøte på eiendommen i 1995.
Granli var da et vakkert romantisk sted,men litt overgrodd og ganske forfallent.
Jeg fant fort ut at jeg måtte se på det som en livsstil å bo her,og har aldri angret🙂
Tirsdag 7.september 2010
September 2010 står i sunnhetens tegn🙃
Dagens bilde er fra den tiden hvor de fleste av oss ikke visste så mye om tobakkens skadevirkninger.Her er jeg sånn cirka 19 år og står modell med Salem-pakka (og markerte øyenbryn) for min tre år yngre bror som tidlig fikk fotodilla.Jeg har aldri hatt en eneste "røykeperiode" i mitt liv,men likevel har jeg sånn innimellom hatt Salem i huset😮 Dere kan vel se at jeg ikke er en dreven røyker? Tro hva dere vil,men jeg røyker altså ikke🤩
I dag ble jeg veid igjen.Det var morsomt,for jeg var 1,9 kg lettere enn for en uke siden😀Nå føler jeg at jeg har kommet i siget hva trening og sunn mat angår.Snart går det av seg selv....eller? Frykter noen sprekkMen hver uke får jeg 14 "frimerker" av Grete Roede som jeg kan skeie ut med! Er ikke det fantastisk?
Onsdag 8.september 2010
Høst og epler henger i hop,ihvertfall i mitt hode🙂
Det er mye godt en kan lage av epler.Min mor laget alltid en utrolig god eplekake.Det er mye sukker i den og den kalles da også for "Mors sukkerbrød med epler".Men min mor ble født i 1915,så hun var helt sikkert i "god tro" hele livet.Jeg derimot kan faktisk ikke late som om jeg ikke er opplyst på det området.Sett i forhold til Roedemetoden er den nok NEI-mat.....det er jeg helt sikker på!
Selv om det er høst bare en gang i året,bør jeg kanskje se meg om etter en lettere variant denne gangen? Eller skal jeg bare la det stå til og bruke opp hele frimerkesamlingen på et lite stykke? Jeg kan jo bake den til alle de andre som later som om de er lykkelig uvitende om hvor skummelt det er å spise mye sukker
Bare rolig,denne jenta blir aldri en fanatiker! Jeg baker "Mors sukkerbrød med epler" denne høsten også jeg,vær sikker.Jeg bruker av frimerkene den dagen det dufter deilig,tradisjonsrik, nybakt eplekake her i huset og blåser i om det ikke er frimerker igjen til vin den uken😀
Torsdag 9.september 2010
Jeg er så heldig at jeg har et gammelt mosegrodd steingjerde rundt deler av tomta mi🤩
Jeg antar at gjerdet er minst like gammelt som hovedhuset og uthuset her på Bruket.Det vil si ca.110 år gammelt.Bak steingjerdet vokser det ulike typer bregner,mange kaller de for ormegress.Ingen får lov til av meg å fjerne den grønne fine mosen på steinene.Den er hellig!
Fredag 10.september 2010
Hysj! Dårlig ånde er pinlig🤭
Slanking kan gjøre godt for midjen,men den gjør ikke det samme for ånden din.For ikke å si 8 av 10,så er det ihvertfall et faktum at mange får problemer med dårlig ånde når de slanker seg.
  Rygger folk unna når du åpner munnen? Den siste uken er jeg blitt tilbudt pastiller eller tyggegummi av tre forskjellige personer😮 og gjett hva det har gjort med min fra før av  vaklevorne selvfølelse🤔Men jeg trøster meg med at om et par uker er kroppen min blitt fortrolig med mitt nye kosthold og jeg har funnet balansen mellom matinntak og trening.

Et biprodukt når kroppen begynner å forbrenne fett fra fettreservene heter ketonlegemer og de skilles ut via pusten.Det er ikke særlig kult,men det ER faktisk en bekreftelse på at Roedemetoden funker.Egentlig er denne metoden lagt opp slik at det IKKE skal bli et stort underskudd på karbohydrater,men det tar litt tid før jeg og de fleste andre får dette til.Nesten alle som spiser for lite karbohydrater får dårlig ånde idet utpusten er full av ketoner.
Det er spesielt ved lavkarbodietter,som for eksempel Atkins-dietten,at fenomenet med dårlig ånde oppstår.( Når medisinske årsaker er utelukket)
Ca. 20 millioner mennesker sverger likevel til Atkinsdietten🤩 Selv liker jeg Roedemetoden veldig bra,fordi ikke engang nei-mat er forbudt.Frimerkene hver uke kan brukes til små utskeielser...hehe.
Dårlig ånde på grunn av slanking er altså ikke et oralt hygenisk problem.Men det hjelper å maskere problemet med diverse saker og ting jeg kan få kjøpt på apoteket😉 som tannkrem med Zink,Zinktabletter,tungeskrape,ulike munnskyllevann,tyggegummi m.m.
Fint at det er en liten hund jeg skal ha boende her en hel uke.Den vil elske meg uansett🙃
Lørdag 11.september 2010
Dyr gjør godt for sjela🙂
Jeg koser meg med Sandi i dag. Nå har vi begge spist middag og skal snart gå tur i skogen.
Sandi er en liten Border Collie-valp som for tiden bor her hos meg,mens matmoren hennes er på en liten ferie.
Sandi er utrolig søt og lærevillig.Det er morsomt å være sammen med henne.Akkurat nå ligger hun ved bena mine og sover. Hun ble lei av å vente på meg.
Igår kveld da vi var ute i hagen på den nødvendige tisserunden,fant hun en liten frosk som hun hoppet rundt og "lekte" med.Det var nesten bekmørkt,men jeg fulgte frosken med lommelykta.Plutselig spratt den uti dammen med et plask.Sandi satte seg rett ned og så kjempeskuffet ut og ville ikke bli med inn...hehe
Søndag 12.september 2010
September er en vakker måned.
Løvet på trærne rundt meg her har nå begynt å skifte farve til lysende grønngult,gult,orange,rødt og brunt🙂Jeg liker å fotografere om høsten.Ikke bare på grunn av farvene,men også fordi høsten har et fantastisk fotolys.
Nå lukket jeg Sandi inn i hundegården for en liten stund og tok en mini-safari-runde for meg selv.Jeg gikk bare rundt i hagen,men jeg vil ikke at hun skal greie å surre seg ut på veien og bli påkjørt av en bil eller MC mens jeg tar bilder.Mange kjører som griser forbi her😠
Sandi er alt blitt fortrolig med hundehuset,vi har trent på det flere ganger før hun kom hit.Jeg må ha henne der hver gang jeg skal på spinning også.Hundegård med hus,vannskål,leker og tørket oksepenis er et trygt lite eldorado for en hund.Noen hundeeiere er imot hundegård fordi de synes synd på hundene.Men en hundegård som blir brukt med skjønn er en sikkerhet både for hund og mennesker.Hunder og små barn skal aldri være alene sammen,enten de er små eller store.Det kan fort skje en ulykke.Dette er ikke bare noe jeg tror,men som jeg dessverre har erfart.
 
Søndag kveld 12.september 2010
Å stable bort hagemøbler i tide er faktisk ganske smart🙂
Det har hendt flere ganger her at jeg ikke har fått rotet meg til å ta inn og stablet bort utemøblene mine før snøen har kommet.Hver gang har jeg blitt helt villMannen til ei kusine av meg skjønte ikke hva som var så farlig med det et år det skjedde.Han bare glante forundret på meg og sa lakonisk ....."men de kommer jo fram igjen til vår'n".Greit nok,det er ikke verdens undergang,men å fjerne snøen og ta inn våte møbler er noe herk!
Nå har jeg lært,så nå tar jeg de største møblene allerede i september🤩,for de må stables etter et finurlig system for at alt annet skal få plass senere.
Det jeg vil fram til er at i ettermiddag kunne jeg sukke lettet,6 stoler og et langt bord står nå tørt i et rom innenfor garasjen helt til neste gang det er grønne plener her på Bruket! Herlig🙃
Mandag 13.september 2010
Det var mange som stusset da jeg valgte å flytte fra Drammen og overta Bruket etter mor og far.
Men det gjorde jeg altså og har aldri angret på det.Likevel må jeg innrømme at hvis jeg på forhånd hadde visst hvor mye penger og arbeid jeg skulle komme til å legge ned her,så ville jeg nok aldri trodd det.
En tid forbinder jeg kun med maling. Jeg malte så mye at jeg plutselig en dag ble brålei og sluttet tvert, og derfor er det fortsatt noe som står igjen her og der.
Men det fine med at ting drar ut,er at da vet jeg bedre hvordan jeg vil ha det når jeg endelig begynner på jobben🙂
Plutselig visste jeg hva jeg ville gjøre med garasjen i uthuset,der hvor det i gamle dager var griser!
Etter å ha avdelt rommet,slik at jeg fikk et lagerrom til utemøbler etc,så malte Martin (jeg har en mann til hvert sitt bruk her🤩)garasjeveggene lysegrå for meg.Selv malte jeg de gamle vinduene med rødmaling og hengte opp to tavler til bilder.Ikke mange som har bilder i garasjen,men det har jeg!
Nå mangler bare et honvedbord nederst på endeveggen og påfyll av grus. Jeg er kjempefornøyd😀
Tirsdag 14.september 2010

Jeg synes det er bra hver gang jeg lærer noe helt nytt, om noe jeg ikke engang har visst eksisterer. Det gjorde jeg i dag.Jeg lærte om et sunt og naturlig alternativ til sukker.Det heter SUKRIN
For de av dere som har vært like uvitende om dette stoffet som jeg har vært,vil en ny søt og kalorifri verden åpne seg.
Dette er helt utrolig,spør du meg.
Hør bare.... "Sukrin gir deg den ekte smaken av sukker uten ulempene,og er i tillegg 100% naturlig.Det inneholder ingen kalorier,men har sukkerets konsistens og knaser i tennene på samme måte.Sukrin har ca 75% av søtsmaken til vanlig sukker".
"Sukrin finnes i naturen,og er ikke satt sammen i laboratorier".Sitatene er tatt fra www.funksjonellmat

Det fine med Sukrin er at det kan brukes til alt mulig,der hvor en ellers bruker sukker🙂Og det viktigste....mens vanlig sukker har 400 kcal pr 100 gram,så har Sukrin 0.Sukrin må ikke forveksles med de andre søtningmidlene som lenge har vært i handelen,under navn som Canderel,Natreen m.fl.

Dette nettstedet har også mange matoppskrifter.Jeg kjøpte Sukrin av min kursleder i dag. Og jeg har tenkt å prøve to av de oppskriftene denne uken. Det er "Appelsinkake" og "Lettvint og sunn epledessert"🙃

Onsdag 15.september 2010
Tenk om en journalist i ei lokalavis stopper meg på gaten en dag og stiller meg følgende spørsmål : "Hva er det du ikke kan leve uten?" ( Det må være en selvfølge at det er en ting det her er snakk om.Ellers ville jo svaret blitt familien min.)
Familien min og alle vennene mine ville helt sikkert vært skråsikre på at jeg ville svart kameraene mine🙂Og det er helt sant.Foto er en særdeles viktig del av mitt liv og har vært det siden jeg kjøpte mitt første kamera da jeg var 14 år for konfirmasjonspengene.Jeg husker at det het Agfa Isola og at jeg var kjempeglad den dagen jeg hadde vært i Stavanger og kjøpt det.Da jeg satt på bussen hjem til Joa i Sola,der hele familien bodde den gangen,greide jeg ikke å la være å pakke det opp🙂,og jeg begynte å lese bruksanvisningen...hehe. Det har jeg alltid gjort siden også.Jeg må innrømme at jeg setter min ære i å kjenne mine egne kameraer slik at jeg kan utnytte de maksimalt.
Jeg har gått alle gradene med sv/hv-perioden og mørkerom i kjelleren,startfasen med fargefilm og ikke å forglemme dias-perioden. Kunne ikke være medlem,og tilogmed jente, i Drammen Fotoklubb uten å bruke dias for levering til konkurranser😀 
Jeg har "slitt ut" mange manuelle kameraer og det har vært en kjempefordel for meg siden.Det at jeg lærte og kan grunnleggende fototeknikk,gjør at jeg nå er istand til å bruke moderne digitale kameraer på en annen måte enn de som later til å tro at det "bare er å knipse" og så få fine bilder.De nye dyre kameraene er fantastiske,men det er en absolutt fordel å ha sett i bruksanvisningen. Ingen kameraer fungerer helt likt er min erfaring.
Jeg føler meg heldig som får oppleve vår nye digitale verden.Det er så utrolig morsomt og spennende å se alt det som går an å få til🙃Det er så mye nytt hele tiden,så det er klin umulig å følge med på alt.Men jeg sørger for å være brukbart oppdatert,selv om jeg selvfølgelig ikke har verken råd eller interesse av alt det som dukker opp på markedet av ulike duppedingser,og her snakker ikke jeg bare om fotoutstyr.Jeg har jo også stor interesse av å ha bra utstyr til å vise bilder og film.Jeg må sette meg inn i ting,for å kunne vite hva jeg vil ha,eller kanskje heller hva jeg IKKE vil ha😉
Torsdag 16.September 2010
Enkelte dager skal det svært lite til for å gi med sjelefred🙂
Da jeg tidlig på morgenen i dag oppdaget at den vakre klatrerosen min New Dawn, igjen blomstrer, ble jeg kjempeglad.Jeg holdt på å grave den opp i vår fordi jeg trodde den var død,men så ga jeg den en sjanse og lot den stå likevel.Jeg klipte den helt ned. Og tenk så kom den tilbake, først med flott bladverk og nå også med de lekre lyse rosa rosene sine.Naturen er forunderlig og fantastisk!
Fredag 17.september 2010
Det gamle huset mitt hadde ikke bad da jeg flyttet hit😮
Min mor og far hadde installert en dusj i et soverom i 2.etg som en nødløsning.Rett etter at jeg var flyttet inn,frøs blandebatteriet i dusjen akkurat mens jeg var borte i tre dager.Da jeg kom hjem var det vann over det hele ,både oppe og nede
På grunn av tømmer i mange av veggene,måtte huset tørke i over to måneder! Jeg bodde hele tiden i det lille rød huset  mens tørkingen pågikk,og brukte badet det badet som er der.Men jeg visste nå at jeg hadde en stor jobb å gjøre med hovedhuset,hvis det var her jeg ville fortsette å bo.
Da jeg endelig bestemte meg for å restaurere det over hundre år gamle huset, visste jeg også at jeg måtte ha et bad. Løsningen ble et bad i et nytt arkitekttegnet tilbygg,og det er jeg svært godt fornøyd med.
Det er et bad med dusj,vask,WC og et stort nedsenket  massasjebadekar.For å få badet til å passe inn med resten av huset,valgte jeg tømmerpanel på veggene og synlige dragere i taket.Her er det virkelig høyt under taket🤩
Jeg elsker dette badet,og det gjør alle overnattingsgjestene som har vært her også😀
Det er deilig året rundt,men spesielt koselig når snøen laver ned utenfor vinduene, med de gammeldagse hvite heklegardinene fratrukket.Det er jo ingen som ser meg så lavt som jeg ligger der nede i boblene🙃
Lørdag 18.sptember 2010
Jeg vet en deilig have,hvor roser står i flor.....
Med så mange roser i hagen som jeg har,så skulle det bare mangle om jeg ikke en og annen gang kan ta inn en slik raus bukett som her....og bare nyte synet🙂
Søndag 19.september 2010
Hva som gir meg sjelefred kan være så mangt.Men starter en morgen slik som dette,så er sjelefreden sikret for resten av dagen🙂En kan bli høytidsstemt av mindre.
Mandag 20.september 2010
Tirsdag 21.september 2010
Onsdag 22.september 2010
Torsdag 23.september 2010
Fredag 24.september 2010
Lørdag 25.september 2010
Søndag 26.september 2010
Mandag 27.september 2010
Tirsdag 28.september 2010
Onsdag 29.september 2010
Torsdag 30.september 2010

Nyeste kommentarer