Julen 2016
Jul er lys og varme!
Velkommen til mine juletradisjoner.
I min familie starter julen med familietreff 1.søndag i advent. Da serveres det alltid gløgg og nybakt vørterkake,pepperkaker og mandariner.

Vi er en veldig juleglad familie
Nissen har fulgt slekta mi på både mors og fars side så lenge eldstemann i vår familie kan huske🤩

Fuglenek er en hyggelig tradisjon.
Hver jul kjøper jeg 3 kornnek som jeg fester til trær i hagen.Som regel har jeg en grankvist bak hvert nek og en rød sløyfe som pynter opp. 

Ingen jul her på gården uten pynt på dørene.

Døra til nissenes juleverksted.

En liten førjulstur i skogen.

Det er alle de små koselige tingene hver dag som gjør førjulstiden til noe spesielt.


Testing av rakfisken fra Lassegård er blitt en herlig tradisjon.

Fisken i år var kjempegod,men tåler litt mer modning.

Snart skal bjørkekubbenissen ut på trappa igjen.

Gløgg er JUL!

Barfrost er vakkert.

Å lage og sende julekort er en hyggelig tradisjon!

Hver jul siden 1977,med noen få unntak,har jeg laget mitt eget julekort.For at det skal bli "julete" nok,har jeg ofte mått ty til "snøen som falt ifjor" og bruke den som bakgrunn.Men i år er julekortbildet tatt i vedskjulet mitt.


Julepakkene må sendes i god tid før julaften.
Med familie på Vestlandet og i London,må jeg sørge for at julepresanger som skal sendes blir sendt innen tidsfristen.Emballasje og porto er ofte dyrere enn det som er inni pakken,men hviken rolle spiller det?? Det er jo alltid tanken bak julepresanger som er viktigst,ikke sant?😀

Jeg elsker julekort i postkassen!
Jeg er jo glad for alle julehilsninger jeg får i innboksen på PC'n også,men ingen ting kan måle seg med de dagene postkassa er full av julekort med frimerker🤩Da føler jeg meg virkelig husket på...he-he

Botne kirke

Besøk på kirkegården før jul.
Jeg synes det er koselig hvis ett eller flere av mine barnebarn kan være med meg og pynte på gravstedet til min mor og far. Vi har med krans og lys og prater litt sammen.

Lys ved kirken pynter opp i vinternatten

Jeg steller pent med meg selv i førjulstiden,det lønner seg!

God juledrikk!

Rød velkomstdrink med sukkerkant på glassene hører til julen.Vargtass er valget mitt her.


Lysgardiner i det gamle lysthuset!
Mitt lille lysthus,som far engang laget,har i mange år vinterstid tjent som oppbevaringssted for utemøbler.Synd og skam! I år har jeg tenkt nytt🙃Nå har jeg hengt opp lysgardiner,lagt en rund strieduk på bordet og saueskinn på benkene. Med litt granbar og lykter og litt snaddermat blir det julens utekosestue.Hvis det blir for kaldt,så setter jeg en ovn under bordet.🤩

Karamellpudding
MIN juledessert er uten tvil hjemmelaget karamellpudding.Første juledag,noen timer etter julelunsjen,har jeg dessertbord med mine favorittdesserter, krumkaker og andre småkaker.Og kokekaffe...som alltid koker over🙃

Julegrøten har lang tradisjon i min familie.

Jeg ble født på en gård i Fon en nyttårsaften for lenge,lenge siden🙃Der fikk alltid nissen på låven julegrøt om formiddagen på julaften.Vi ungene var med og satte den ut.Mormor var streng og vi fikk ikke lov til å forstyrre nissen mens han spiste.Og at han likte denne skikken er helt sikkert,for tidlig neste morgen var grøtfatet hans tomt.Vi andre på gården spiste julegrøten ved det lange kjøkkenbordet sånn ca.kl.12 tror jeg.
Risgrøt på julaften har siden gått i arv.


Nam-nam!

Mus i fellene på loftet!
I gamle hus hører musene på loftet liksom til.Iallfall tror de det selv.Ungene er med og sjekker musefellene med skrekkblandet fryd,når vi skal inn i kottet for å hente julepynten.

Jeg må alltid ha et fint juletre!
Å finne et jultre som oppfyller alle mine krav er ikke så lett😲Jeg er superkresen på juletrær 🙂Det å kunne plukke ut et juletre ute i skogen er kjempekoselig,men ikke så enkelt hvis det er mye snø.Ifjor var jeg heldig og fant et fint tre hos en bonde jeg kjenner som har et lite plantefelt.De fleste trærne der hadde vokst seg kjempehøye,men jeg klarte å finne "mitt" tre til slutt.

Jeg lærte av min svigermor hvordan "den rette ribba" skulle være!

Alle i min bondeslekt hadde en mening om hvordan "den rette" juleribba skulle være🤔Selv lærte jeg hva jeg skulle se etter av min svigermor.Hun sa at det viktigste var at den var marmorert og ikke for mager.Smaken sitter i fettet sa hun alltid.Når ribba stekes langsomt,smelter fettet og gir smak til kjøttet,samtidig som ribba blir saftig. Tørr ribbe går det ikke an å servere julaften,sa hun.Hun var trønder og hadde gått på husmorskole!


Krumkaken er den gjæveste av alle julekakene.

Jeg baker ikke lenger 7 kakesorter til jul,men krumkaker må jeg ha!

Julekake er julekake!

Mormor,mor og alle tantene mine bakte alltid julekake til jul selv. Nå kjøper folk julekake i butikken hele året og det er egentlig litt synd,synes jeg.Det er en fantastisk deilig kake,som du til jul i år må bake selv🙂Selv om den er vanskelig å skjære helt nystekt,så er den aller best damed "godt smør" og geitost.Nam-nam,den smaker jul og den er himmelsk god🤩


Det er moro å lage julepynt!

Da jeg var liten jente i Fon,lærte onkel Sofus meg å flette hjertekurver.Jeg husker hvor kry jeg var første gangen jeg greide å få til den aller siste "smetten" uten at noe revnet🤩Av tantene mine lærte jeg å lage kremmerhuskurver og lenker.
I dag er jo nesten alle unger mestere i å lage julepynt.


Chayenne's juleverksted
Chayenne er mitt eldste barnebarn. Hun er en meget kreativ ung dame som elsker å lage ting,og da selvfølgelig også julepynt!

Nisser,engler og hjerter produseres i full fart.

Ingen jul uten stjerner!
Julestjernen er blitt en tradisjonsrik juleblomst i Norge også.Men som så mange store stjerner,startet også julestjernen sin karriere i Hollywood.
Selv om julegleden er min favorittjuleblomst,så har jeg alltid rød julestjerner i de gamle vinduene i "bestemorstua".

Pepperkakehuset hører julen til!

Da mine tre voksne barn var små,laget jeg alltid pepperkakehus.Vi laget islagt vann utenfor huset av et speil og brukte bomull som snø.Mange små nisser lekte på isen.Som regel hadde vi lys i huset også.
Selv lager jeg ikke pepperkakehus lenger,men de unge i familien gjør det.
Her på siden har jeg et bilde av Chayenne's flotte pepperkakekirke som hun og mamma'n Bente laget en jul.


"Mamma's tomatsild"
Det er helt umulig å tenke seg 1.juledag uten "min" tomatsild. Jeg komponerte denne oppskriften på tomatsild for mange år siden.Mest fordi jeg aldri fikk den "rette smaken" på en kjøpt sådan.
Selv følger jeg min oppskrift slavisk,mens min eldste sønn lager en liten vri på den hver jul🙃og han har de siste årene hatt med et glass til meg til førstedagsfrokost. Og hans tomatsild smaker alltid fortreffelig!

Tradisjonelt bord til frokost 1.juledag.
Jeg dekker bordet med linduk fra Husfliden,nisseserviset mitt og bestikk  i "Flat rose".Mesteparten av serviset og bestikket har jeg fått av mine barn med familier etter at jeg flyttet hit.Jeg synes det er fantastisk hyggelig å kunne dekke med noe som jeg har fått av de,men som samtidig er tradisjonelt pga sitt mønster fra lang tid tilbake.

Nybakte brød til julefrokosten.
Jeg har selv laget en tradisjon som gjør at jeg må stå opp kl.06.00 1.juledag🙂
Etter at jeg flyttet hit til "Bruket" har jeg bakt brød til familiens julefrokost.
Jeg bruker en oppskrift fra Trond Moi's bok "SMAK" og deler deigen i tre deler.Jeg har grønne oliven i det ene brødet,valnøtter i det andre og ikkeno' i det tredje.Da kan alle rundt bordet ta det de liker best

Vær så god !

Tunge og bayonniskinke er obligatorisk 1.juledag.
Sylte,tunge og bayonniskinke er mine favoritter når det gjelder kjøttpålegg på julebordet.Enkelte år lager jeg sylte selv.Og hvert år trekker jeg skinke og tunge laaangsomt,mens jeg skriver de siste julekortene.

Sylte,det er tradisjon det!
En "gammeldags" sylte lages av svinehodet. Jeg bruker en mer moderne vri og lager god sylte av buklist eller sideflesk. Jeg lar den trekke i en blanding av vann og elgkraft (hvis jeg er så heldig at jeg har fått et par liter fra en jegervenn om høsten
)🙂Hvis jeg koker mer pålegg i samme kraften etterpå,blir det herlig møljekraft.
Jeg er så heldig at jeg har arvet ei gammel syltepresse etter min mor.

Bare MÅ ha...nyrørte tyttebær!

Søsterprat på kjøkkenet.
Med søster og bror og deres familier på Vestlandet,er det bare sporadisk at vi har feiret jul sammen.Men desto hyggeligere er det de gangene det skjer😀!

Kan du de gamle,vakre julesangene?
Da jeg var barn,gikk vi alltid rundt juletreet julaften og 1.dag jul.To av tantene mine kunne alle julesangene uten å "se i boka" og de øvet med oss ungene før hver jul.Det var kjempekoselig å sitte ved kjøkkenbordet på gården til mormor og morfar og øve på julesangene mens mormor stekte farsekaker.

Lutet fisk er julemat på sitt beste!
Lutefisk med tilbehør er deilig mat! Mmmmm. Jeg pleier å ha dette måltidet en stund før jul,gjerne samme dagen som jeg har lagt inn vinterveden. Da smaker jeg samtidig på årets juleakevitt🤩

Ingen ribbemiddag hos meg uten hjemmelaget surkål!
Jeg laget min egen surkåloppskrift for mange år siden og har alltid kokt surkål til jul,enten jeg er hjemme eller borte på julaften.Min far sa "det blir ikke skikkelig jul uten lukta av surkål i huset". Jeg mener det samme.Dette er min måte å lage surkål på:

Skjær kålen i tynne strimler og 2 epler i tynne båter.Smelt 3ss smør i en stor kjele og ha oppi 3ss farin.Rør dette rundt og tilsett 1 kopp eddik.Ta kjelen av plata.Legg et lag  kålstrimler i kjelen med noen eplebåter oppå.Strø på karve og legg et nytt lag med kål og epler og vær raus med karven.Hell på 3-4 dl.vann (ikke ha i for mye vann,det blir mye væske fra kålen).Kok opp og skru ned varmen.Kokes saaakte i 2-3 timer.Smakes til med salt,sukker og eddik. Her kommer individuell smak inn. Personlig er jeg forsiktig med saltet hvis jeg skal ha oppi 2ss ribbefett før servering. Dette er jo ofte blandet med sjyen som er litt salt.
Denne surkåloppskriften  går jeg god for.....men husk....sjela di må være med!

Juleglede var mormor's juleblomst!
Jeg forbinder denne vakre juleblomsten,som med rette har fått navnet juleglede,med min mormor i Fon. Etter at jeg flyttet hit,har jeg hatt julegleder eller rød amaryllis i vinduene i "gamlestua". Mens min kjære onkel Ole levde fikk jeg ofte en juleglede av han også rett før jul.

Vakre kuler har jeg alltid hatt på juletreet mitt,sammen med annen gammel pynt.

Riskremen er fast følge til ribba her hos meg.
Jeg husker godt en julaften som mor hadde fått det for seg at riskrem var "altfor mektig" etter ribbe, og fant på å servere fruktcocktail istedet.Far ble skikkelig opprørt,smalt neven i bordet og sa "jeg tror du er blitt spenna gæer'n jeg,Agnes!"
Heldigvis så var det en grøtrest igjen i spiskammeret.Så etter jobben som kveldens nisse,fikk far riskrem,kaker og kaffe!🙃

En ny juletradisjon er julespinning!

Å trene kroppen er viktig uansett alder. Etter at jeg begynte med spinning,dans og svømming er jeg blitt i mye bedre form.Før jul har vi julespinning der hvor jeg trener.Det er kjempemoro! Trenerne stiller i nisseluer og deler ut frukt og gotterier....he-he.


Delfiakake,ingen jul uten den heller!
Nesten alle Delfiakaker ser like ut,men de smaker forskjellig.Jeg har laget min egen vri på den oppskriften som er på pakken
Rause marsipanstrimler (marsipanen er selvfølgelig hjemmelaget🙂),rosiner trukket i cognac,litt mer kokesjokolade enn i originaloppskriften....det er det hele,men det høyner smaken.
Sterk kaffe og en liten skvett god cognac ved  siden av🙃
 GOD JUL!

Om kvelden før Lussinatten baker jeg Lussekatter.
Å bake lussekatter er koselig hvis jeg har overnattingsgjester Lussenatten.I år var Sofie,Agnes Jesper og Arvid på besøk. Etter at ungene hadde lagt seg,sto Sofie opp igjen og var med meg og bakte.Hun var kjempeflink og laget mange ulike figurer.

Lussekatter er et deilig syn!

Sancta Lucia
Jeg er selv Sancta Lucia og serverer mine eventuelle overnattingsgjester lussekatter på sengen om morgenen på selve Luciadagen.Det er en morsom tradisjon av nyere dato🙂
En gang min søster var her,kom jeg syngende opp loftstrappen med lyskrone og lussekatter midt i Lussinatten.Hun hadde lagt seg og slukket lyset,så min fremtoning kom som en stor overraskelse på henne😮

Nyeste kommentarer